Osnovne informacije o testiranju

Video test presoj ofsajda vsebuje 10 primerov.
Vsak posnetek uvodoma vsebuje prikaz situacije v pravi hitrosti iz pomočnikove perspektive, po predvajanem posnetku morate v nekaj sekundah sprejeti odločitev ali za ofsajd gre ali ne.
Nato s klikom ob levi strani slike sprejmete še odločitev glede dejanskega položaja branilcev in napadalcev v trenutku podaje žoge, pri čemer je na voljo 5 različnih slik. Ko končate kliknete še nadaljuj.
Ob koncu posameznega posnetka se vam prikaže pravilna slika položaja napadalcev in branilcev v trenutku oddane žoge, po koncu celotnega testiranja pa še rezultati v celoti skupaj.


Osnovno o ofsajdu

Igralec je v ofsajd položaju, če je v trenutku dotika ali podaje soigralca katerikoli del igralčeve glave, telesa ali nog na nasprotnikovi polovici igrišča, bližje nasprotnikovi prečni črti od žoge in predzadnjega nasprotnika. Roke igralcev, vključno z vratarjem, se pri tem ne upoštevajo.

Samo nahajanje v ofsajd položaju samo po sebi ni kršitev. Igralec mora namreč vplivati na igro, da je zaradi nahajanja v ofsajd položaju kaznovan, kar lahko stori na 3 načine. Več o tem si lahko prebereš (tukaj), kjer o ofsajdu povemo nekaj več.


Javno reševanje